Ra ra… wat hebben al die foto’s van jaloersmakend cool ingerichte woningen met elkaar gemeen? Dat er altijd, maar dan ook áltijd bloemen aanwezig zijn. Want niets vrolijkt een huis of kantoor zo op als verse bloemen.
Hun onverbloemde schoonheid, geur (als je er tegen kunt, maar ooo wat kunnen ze lekker ruiken!) en soms waanzinnige combinaties maken zelfs de treurigste werkkamer nog levendig en happy. Als ik een beetje down ben, trakteer ik mezelf dikwijls op een bos verse bloemen om gelukzalig naar te staren. Ik verdeel ze thuis graag over limonadeflesjes die ik heb omgespoeld & bewaard, zodat ik op zoveel mogelijk plekken in huis bloemen neer kan zetten. En o, wat een genot om op zaterdagochtend over de bloemenmarkt te lopen en naar huis te keren met een arm vol natuurschoon.
Daarom is het ook altijd zo zonde dat verse bloemen gewoonlijk niet zo lang vers blijven. Zelfs met de groenste vingers en de beste zorg en aandacht (tegen ze zeggen hoe mooi ze zijn; ik heb het geprobeerd) overleven versgesneden bloemen slechts een week voordat ze langzaam verwelken en doodgaan (R.I.P. mooie pioenen!). Zelfs met de enorme hoeveelheid huis-tuin-en-keuken-middeltjes en Grootmoeder’s tips om bloemen langer te laten meegaan: die blijken in de praktijk lang niet allemaal effectief en soms verkorten ze de zeven-dagen-levensspanne van je mooie blommetjes zelfs.
Om verse bloemen in leven te houden, lang na hun houdbaarheidsdatum, is een wakend oog en toegewijde zorg nodig. Hier zijn een paar tips om dat bloedmooie boeket krakend vers te houden (ofwel: zo word je een bloemenfluisteraar!).
Een van de eerste stappen in zorgen voor je boeket is om de juiste plek te vinden om je bloemen te plaatsen. Ze zouden op een koele plek moeten staan, waar het tussen de 18 en 24 graden is, en uit de buurt van direct zonlicht, hitte of plekken in huis waar het ultiem droog is (blijf daar zelf ook vooral weg, anders verwelk je net zo snel). Dit wist je waarschijnlijk niet: zorg ervoor dat je boeket niet te dicht naast de fruitschaal met rijpend fruit staat, want die stoten een stofje af dat ervoor zorgt dat bloemen sneller oud worden en – uiteindelijk – doodgaan. Zet je bloemen ook niet in een hippe metalen vaas: metaal neutraliseert de effecten van bloemenvoedsel.
Verse bloemen snijden doe je zo: snijd elke steel in een hoek van 45 graden, ongeveer 1,5e centimeter vanaf de onderkant van de steel met een scherp mes of een speciale bloemenschaar. Meng daarna in een vaas het zakje met bloemenvoedsel met warm water, twee eetlepels vers citroen- of limoensap en een eetlepel suiker per kwart liter water. Het toverdrankje zou de vaas tot 5 centimeter onder de rand moeten vullen. Vergeet niet om blaadjes en andere plantenresten die van de bloemen af vallen, zo snel mogelijk op te ruimen (doe dat nou maar!). Zij verspreiden namelijk hetzelfde stofje als rijpend fruit. Plaats je bloedmooie boeket op de aangewezen plek. Voor ideeën om je bloemen zo mooi mogelijk te schikken in een vaas of pot, kijk bij M&S naar coole boeket-inspiratie.
Hoewel de meeste verse bloemen maar een paar dagen blijven leven, kun je hun levensduur verlengen door ze dagelijks te verzorgen. Zo doe je dat: spray dagelijks een beetje water over je bloemen en verwijder alle verwelkende bloemen, bloemblaadjes en bladeren uit de vaas. Als het water in de vaas er troebel uitziet of stinkt, leeg dan de vaas, spoel ‘m af en vul ‘m opnieuw met vers, handwarm water. Voordat je je bloemen weer terugzet in de vaas, kun je het beste ongeveer drie centimeter van hun stelen afsnijden. Dit om eventuele luchtbelletjes te verwijderen die soms in de stelen zitten. Vergeet niet om vers bloemenvoedsel toe te voegen als je het water ververst. Bloemenvoedsel is belangrijk om je boeket vers en je bloemen levend te houden omdat er biocide inzit; een stof die bacteriën afschrikt. Koop daarom altijd een flesje bloemenvoedsel bij je bloemist, zodat je langer van je mooie boeket kunt genieten.
Hoe lang je bloemen ook blijven staan: met een vers bosje bloemen maak je elke ruimte in huis tot een happy place. Van de badkamer tot aan de werkkamer. Trakteer jezelf en haal wat joie de vivre in huis!
3 Comments