Fashion Lit

Met de hittegolf die over ons polderlandje is neergestreken, is het haast onmogelijk om ook nog maar één vinger op te tillen, zonder in een charmante zweetbui los te breken. Shoppen is te zwaar, je met tienduizend andere gillende kinderen in een zwembad begeven te zenuwslopend en een prettige wandeling maken is haast niet mogelijk zonder af en toe even van je stokje te gaan van de bloedhitte die in de straten hangt. Dus, wat doene we dan? Zo min mogelijk. Als een platgereden eend op een stretcher in de tuin liggen (onder een boom, voor de verkoeling) en lezen. Want het omslaan van een pagina, dat kun je nog net opbrengen in deze warmte. Ik selecteerde de nieuwste Fashion Lit voor je. Heb je ook nog een beetje het idee dat je kunt meegenieten van de Amsterdam International Fashion Week…

Photobucket - Video and Image Hosting

1. Fashion Babylon door Imogen Edward-Jones, ISBN 0 59305 620 5
Zes maanden uit het leven van een designer, plús alle juicy details over de wereld van de couture. Wist je bijvoorbeeld dat modehuis Louis Vuitton zó gefocussed is op originaliteit dat de overgebleven items uit haar collecties worden vernietigd? Niet bedoeld voor lezertjes met hartproblemen.

2. A.L.T. 365+ door André Leon Tally, ISBN 1 57687 240 8
André Leon Tally is de grote, met bont beklede sidekick van modevrezen Anna Wintour. Hij is dan ook editor-in-large van modebijbel Vogue, wat betekent dat hij na Anna Wintour de hoogste rang in het Vogue-wezen bekleedt. En zijn boek geeft een jaar uit zijn leven weer. In beeld, want Tally is groot fan van de Kodak wegwerp-camera. Denk aan kiekjes van Diane von Furstenberg in haar eigen zwembad, modeshows van Alexander McQueen, Zac Posen en John Galliano en achter-de-schermen plaatjes van unser Karl, Topmodel-scout Tyra Banks en, daar-issie-weer, Sjonnie Galliano. Een must voor elke modepop.

3. Modellenleven, Bitter & Glamour door Miranda Hopman, ISBN 90 4390 857 6
Het mooie modellentoetje van Miranda Hopman is door enkele jaartjes modellenbestaan tot een zuur mondje verwrongen. De hysterische wereld waarin de Giselles, Naomi’s en Kate’s leven, is volgens haar namelijk helemaal niet zo geweldig. Nederlands Next Topmodel-kandidaten; run while you still can!

4. Verslaafd aan Mode door Guillaume Erdner, ISBN 90 295 6398 2
Tja, het is natuurlijk een op z’n zachtst gezegd vreemd wereldje: dat van de mode. Want waarom verandert de wereld in één brok hysterie zodra Chanel met iets nieuws komt? Waarom doen we er een moord voor om een stoeltje front row te bemachtigen en waarom zijn we zo gefascineerd door alles wat met de fashionindustry te maken heeft? In Verslaafd aan Mode kom je erachter waarom we de mode als blinde kuddedieren volgen. Of, zoals de achterflaptekst rept: "over couturiers als supersterren en de straat als laboratorium van de mode, over pornochic, Viktor&Rolf en andere modetycoons uit de Lage Landen en over Antwerpen als verplicht bedevaartsoord voor de club van fashionista’s." Definitly een must-read.

5. Mode – Notendop Junior door Georgette Koning, ISBN 90 000 3716 6
Wie de modewereld nog steeds ziet als één grote hoop abracadabra, wie de naam ‘Coco Chanel’ aan zonnige Bountystranden doet denken en wie toch wel eens wil weten hoe fashion überhaupt is ontstaan, moet zeker even een blik werpen in dit handige boek. Het werkje is dan wel voornamelijk voor de kleintjes onder ons geschreven, maar biedt een verhelderende kijk op alles wat met mode te maken heeft. Zelfs überfashionista’s zullen feitjes tegenkomen die ze niet kennen!

Photobucket - Video and Image Hosting Cold Turkey – Anthony David

4 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *