De tentakels van Claw

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Ik had haar al een tijdje in de smiezen, maar was me er totaal niet van bewust dat graffiti-artieste Claw Money ondertussen bezig was met mijn nieuwe Grote Obsessie: haar eigen kledinglijn. De 38-jarige Crea Bea, van oorsprong New Yorkse (echte naam wegens veiligheidsredenen niet bekend), heeft altijd een zwak gehad voor mode. In Format Magazine vertelt ze: "In 1986 startte ik een studie aan het Fashion Institute of Technology in Manhattan, maar al weer een jaar later stopte ik daarmee. Ik werkte daarna in een nachtclub en kocht en verkocht daarnaast kleding. Dan zag ik een gekke outfit in een winkel, kocht ik ‘m en verkocht ik ‘m weer. Zo heb ik ook veel baantjes in de mode gehad. In 1995 verhuisde ik naar Los Angeles en werd ik stylist. Daarna een vintage-verkoopster en nadat ik in 1997 weer terugging naar New York begon ik zélf kleren te maken. Het werden twee collecties waar verder niets mee gebeurde, omdat ik totaal niet commercieel ben ingesteld. In 2002 ben ik weer begonnen met het maken van kleding."

En hoe zien die creaties van Claw er dan wel niet uit? Wel, die zijn opgesplitst in twee lijnen. Allereerst hebben we de supersupersúper exclusieve goedfoute vintage bombers met een nineties feel, veel kleur, veel goud en veel prints. Object of my affection is de bomber met groot Chanel-logo op de rug. Deze one-of-a-kind items zijn bij hippe hotspots als Colette in Parijs en Anewyorkthing in New York te koop.
Daarnaast zijn er de shirtjes, hoodies en accessoires van Claw die bijna net zo leuk zijn. Zo is er zelfs een vliegenierspak, zijn er waanzinnige zonnebrilen (à 250 dollar per stuk, mind you) en gouden oorbellen met het logo van Claw; heel toepasselijk een klauw van een wild dier. Wat de tees overigens extra cute maakt zijn de Chanel-logo’s die Claw erin verwerkt. Couture meets street, zou je kunnen zeggen.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Shirtjes uit de lijn van Claw (mét Chanel-logo)
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Claw aan het werk in Colette, gekleed in een bomber uit haar eigen lijn

Omdat Claw steeds meer schoenendozen tegenkwam vol met foto’s, tekeningen en andere prullaria, besloot ze om haar stuff te bundelen in een boek. Bombshell – the life and times of Claw Money ligt nu dan ook vers van de pers in de winkel. Of, zoals een recensent het boek beschreef: "De collages van Claw Money barsten van de creativiteit – punaises, sieraden (uniek spul van haarzelf), familiefoto’s, graffiti, zonnebrillen, markeerstiften, klittenband en een paar handen vol met persoonlijke materialen toveren een verzameling van persoonlijke troep om in kunst waar je mond van openvalt…"

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Het boek: Bombshell – the life and times of Claw Money

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket My hair looks fierce – Amanda LePore

5 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *